Az ujjlenyomatokkal történő jogosultságkezelés azt jelenti, hogy az egyes felhasználók vagy személyek ujjlenyomatát regisztrálják a rendszerbe, majd az ujjlenyomat alapján határozzák meg, hogy milyen jogosultságokkal rendelkeznek.

Az ujjlenyomatok használata a következőképpen működik a jogosultságkezelésben:

1. Ujjlenyomat-regisztráció: A rendszer először rögzíti az egyes felhasználók ujjlenyomatát. Ezt általában egy ujjlenyomat-szkenner vagy ujjlenyomat-olvasó segítségével teszik meg. A regisztrált ujjlenyomatot egyedi azonosítóként tárolják a rendszerben.

2. Jogosultságok hozzárendelése: Miután az ujjlenyomatokat rögzítették, a rendszer munkatársai vagy kezelői hozzáféréseket és jogosultságokat rendelhetnek hozzá az egyes ujjlenyomatokhoz. Ezek a jogosultságok meghatározhatják, hogy az adott személy mely területekre vagy funkciókra férhet hozzá, és milyen tevékenységeket végezhet el.

3. Hozzáférés-ellenőrzés: Amikor valaki hozzáférést próbál szerezni egy rendszerhez, egy épületbe, vagy egy adott területhez, az ujjlenyomat-olvasóval azonosítják magukat. A rendszer ellenőrzi az ujjlenyomatot a regisztrált adatokkal, és ha a személynek megfelelő jogosultsága van, engedélyezi a hozzáférést.

4. Monitorozás és nyomon követés: Az ujjlenyomat-alapú hozzáférés-ellenőrzés lehetővé teszi a rendszer adminisztrátorai számára az események nyomon követését és monitorozását. Tudják, ki mikor és hol használta az ujjlenyomat-azonosítást, és milyen jogosultságokkal rendelkezett.

A jogosultság lehet ciklikus illetve állandó is. Hogy ez pontosan mit jelent?
A linkre kattintva bővebben olvashat róla blogbejegyzésünkben.
Kattintson ide!